“Ако не видях бога, то видях най-възхителната панорама на вътрешните Родопи. Непрекъснати вериги гористи планини, надиплени живописно една зад друга, подпират от вси страни кръгозора.”

Иван Вазов, “В недрата на Родопите”

Музейна сбирка Смилянски фасул и родопски терлици

Музейната сбирка Смилянски фасул и родопски терлици се намира в село Смилян. Експозицията представя два от основните поминъка на селото – изработването на терлици и отглеждането и обработването на фасул. Представени са пана от фасул, изработени от деца от селото. Музейната сбирка се опитва да влезе в книгата Рекордите на Гинес за пано, изработенo от фасулени зърна с помощта на многобройни участници, в което може да се включи всеки турист.

Работно време:

понеделник-петък 9:30-16:00

събота 10:00-18:00

неделя 10:00-14:00

Телефон за връзка: 03026 2327

Уебсайт


Архитектурен ансамбъл Хаджийски къщи

Архитектурният комплекс  Хаджийски къщи е известен още и като Конака на село Буката. Село Буката е разположено на 2 километра от село Могилица и на около 27 км от Смолян. В сградата сега се помещава кметството на селото.

Работно време: 10:00-18:00 през лятото


Агушеви конаци

Агушевите конаци са архитектурен и художествен паметник с национално значение и са своеобразно доказателство за традициите при градежа и архитектурата на аристократическо жилище. Намират в село Могилица, община Смолян. Представляват ансамбъл от две жилищни сгради и стопански постройки. Комплексът е завършен през 1843 г. Сравнявани са с феодален замък, като на Балканския полустров няма друг такъв. От 1964 г.

Работно време: 10:00-18:00 през лятото


Регионален исторически музей

Той е включен в Списъка на 100-те национални туристически обекта на България под номер 83. Музеят се намира в квартал Смолян. Той е най-старият и най-големият в Средните Родопи и носи името на Стою Шишков. Историческият музей е основан през 1935г. за издирване, изучаване, съхранение и популяризиране на  наследството на местното население. От сградата има прекрасна гледка към града и родопските върхове Перелик, Соколица и Карлък.

Уебсайт


Планетариум

Той е най-големият Планетариум с народна астрономическа обсерватория в България. Открит е през 1975г.  В звездната зала на Планетариума се показват повече от 50 програми като: програми-приказки за най-малките деца, много учебни сеанси, обзорни и тематични за широката аудитория. И чужденците не са пренебрегнати. И за тях има програми на различни езици. В сградата се извършват  образователна, популяризаторска и изследователска дейности с ученици, студенти и учители. За учениците са разработени много учебни програми, свързани с изучавания в училище материал по астрономия, физика и география.

Уебсайт


Национална астрономическа обсерватория – Рожен

Астрономическа обсерватория – Рожен се намира в Родопите, над местността Рожен, от където и произлиза името й. Построена е на връх Дух, близо до Чепеларе и е официално открита на 13.03.1981 г. И до ден днешен е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите. Има шест телескопа. Отворена е както за дневни така и за нощни посещения.

Уебсайт


Храм Свети Висарион Смоленски

Православният храм Свети Висарион Смоленски се намира в град Смолян. Църквата започва да се строи през 2002 г. по проект на местни архитекти. Камбанарията е висока 32 м, а в нея има 11 камбани, които са дело на руска компания. Храмът е един от символите на град Смолян и е културен паметник.


Родопски драматичен театър Николай Хайтов

Родопският драматичен театър Николай Хайтов се намира в град Смолян. Създаден е през 1951 г. Сградата на театъра е построена през 1984 г. и е с уникална архитектура. В своята дългогодишна история, театърът се радва на едни от най-бележитите актьори, сценаристи и режисьори в историята на българския театър. Театърът е преименуван с днешното си име през 2006 г. на официално честване.


Алибеев конак

Алибеев конак се намира в Смолян и е типичен пример за възрожденска родопска архитектурна сграда, построена по вкуса на тогавашните управници. Тя е сред най-големите, запазени до наши дни конаци на среднородопските управници Дели бей и Али бей. Най-старата част е построена през 1780 г., а останалата част е през 1810 г. и 1885 г. Датиран е като възрожденски.


Широка лъка (архитектурен резерват)

Село Широка лъка е обявено за архитектурен и фолклорен резерват. Причината затова са автентичните родопски къщи, с които селото се гордее. В Широка лъка може да се види също така и църквата Успение на Пресвета Богородица, създадена през 1834 г. и зографисана от Димитър и Захари Зограф. Друга забележителност е Националното училище за фолклорни изкуства.

Пещера Ухловица

Пещерата Ухловица се намира край село Кощница, след село Смилян. Дължината и е приблизително 460 м, а средната температура е 11 градуса. Името и идва от птицата от семейство сови – улулица. Посещавана е приблизително от 3000 души годишно. В Ухловица се срещат коралити,прилепи, като в края и се намира леденият Бял водопад. Повече информация ТУК.


Пещера Голубовица

Пещера Голубовица се намира край село Кошница, след село Смилян. Тя е водна пещера с прилежащи към нея подземи езера и поток. Влизането в обекта става само с водач и специализирана екипировка. Повече информация ТУК.


Пещера Калето

Пещера Калето представлява огромен скален свод, водещ към върха, където се намират останките на стара крепост. До пещерата се стига по пешеходна пътека, която се намира на около километър преди село Кошница. Времето за изкачване от изходния пункт е около 15 минути по стръмна пътека. До пътя има изградена беседка и паркинг, след което следвайки табелите се стига до обекта. Повече информация ТУК.


Вековен чинар – Смолян

Вековното дърво – Чинар, намиращо се в град Сомолян, е на 299 години. Пренесено е през 1720 г. от Беломорието (Гърция) и е засадено в стария център на града. Вековното дърво е част от впечатляващ ансамбъл, включващ джамия и християнска църква с единствената дървена камбанария на територията на общината. Короната на дървото е с размер около 600 кв. м, а височината му е 25 м. Обиколката на дънера е близо 7 м. В продължение на последните 50 години се охранява от държавата като природна забележителност.


Скала Невястата

Скалният масив Невястата (Турлука) е част от уникалния естествен ландшафт в долината на река Черна, разположена западно от град Смолян. Съществуват редица легенди за произхода на името на скалата. Най-подходящото място да спрете, за да огледате отдалеч Невястата е от другата страна на пътя – на паркинга до първото езеро в града, което е и най-голямото и красиво езеро. До скалата може да се стигне по изградена екопътека Невястата, която започва от разклона за манастира Св. Пантелеймон на пътя Пампорово – Смолян.


Екопътека Невястата

Екопътека Невястата се намира между к.к. пампорово и гр. Смолян. Дължината й е около 900 метра. Започва от разклона за манастира Св. Пантелеймон. Тя води до едноименната скала, която е един от символите на града. В началото на пътеката има изкуствена стена за катерене, алпийски тролей, маршрути за скално катерене, пейки и масички, беседки, детска площадка и др.


Връх Снежанка

Връх Снежанка е разположен на 15 км от град Смолян. Със своите 1926 м е най-високият връх в района на рида Букова планина и на курорта Пампорово. На самия връх е изградена телевизионна кула, висока 156 метра, намираща се на височина 2082 метра. От кафето-панорама, което се намира на 2019 м височина, посетителите могат да се насладят на невероятен изглед.

Работно време: 9:30-18:00 (юни-сеп) 9:30-16:00 (окт-май)

Повече информация ТУК.


Момчилова крепост

Момчиловата крепост се намира в местността Градището, село Градът, край град Смолян. Историята и е свързана с Момчил юнак, който през 1343 г. я реставрира. По-късно средновековната крепост е била опожарена от османско нашествие в Родопите. Крепостта има богата история, която може да бъде разказана по време на посещението. Другото нещо, кото може да видите там е великолепната гледка, която разкрива величествеността на Родопите и красотата на град Смолян.


Връх Голям Перелик

Връх Голям Перелик е първенецът на Родопа планина и седми по височина сред върховете в България, висок 2191 м. От главното било на върха водят началото си четири от най-големите вододелни била в Западните Родопи. Переликският дял образува част от главното било, разделящо долините на река Чепеларска и река Въча от басейна на река Арда, като същевременно обхваща най-високата част на Родопите. Около върха целия масив е типично високопланинско плато – затревено и широко разлато.


Смолянски езера

Смолянските езера са пръснати по цялата долината на река Черна, до град Смолян. В миналото езерата са били повече от 20, но към настоящия момент са само 8. Езерата носят имена като Бистрото езеро, Мътното, Тревистото, Платеното, Милушевското, Османовия гьол, Силажа и Лагера. Местността, в която се намират езерата, е богата на поляни, като с това съчетание на поляни и езера, тя се превръща в уникално място за къмпинг.


Екопътека Каньонът на водопадите

Екопътека Каньонът на водопадите в резерват Сосковчето, започва едва на 2-3 км от град Смолян и е маркирана като такава 2003-2004 г. с дължина 6 км, която в последствие, поради големия туристически интерес, е удължена на почти 10 км. Преминаването на пътеката през резервата дава възможност за наблюдаване на множество природни феномени и биологично разнообразие. Най-впечатляващи по нейната дължина са красивите водопади, на които и тя дължи своето име. Можете да се насладите на 46 от тях, ако изминете целия преход, като най-големия е водопад Орфей. По пътеката има места за отдих, а формата и е кръгова и се връщате откъдето сте тръгнали.


Роженски ливади

Местност Роженски ливади се намират в Родопите, на връх Рожен, община Смолян. През тях минават туристически маршрути до Пампорово, връх Перелик, Орфеевите скали, Смолянските езера и др. 


Хайдушки поляни

Местността Хайдушки поляни се намира на 1700м надморска височина, 15км източно от Пампорово. Близо е до село Кутела и НАО Рожен. Там се намира хижата със същото име и язовир Картола, в който има условия за спортен риболов.

Конна езда Ризов отваря врати през 2014г. Намира се в подножието на водопадите до град Смолян. Базата разполага с 10 красиви коня, отговарящи за обучението както за начинаещи, така и за напреднали и деца. За по-напредналите предлагат и по-атрактивна езда, съобразена с техните желания. Разполагат с голямо разнообразие от маршрути: еднодневна езда, двудневна езда и седмични походи из Родопите. Повече информация ТУК.


Пейнтбол Смолян се намира в самия град Смолян. Пейнтбол клуба дава възможност да се запишеш самостоятелно и да играеш с други записали се по интернет, докато другите клубове изискват поне 8 човека, за да уредят игра. В пакета е включена пълна екипировка от пушка, защитна маска, камуфлаж и предпазна жилетка. Повече информация може да намерите ТУК.


Горски парк „Амзово“ в Родопите с вълнуващи приключения за малки и пораснали деца. Повече информация ТУК.


Via Ferrata в Родопите с алписка люлка при Крепост Калето и алпийски тролей при екопътека Невястата и пещера Рагра Дере. Повече информация ТУК.